Presenteras av Vasa Bouppteckningsbyrå
Testamente - Vasa Bouppteckningsbyrå
Foto: Cemedia

Testamente – bästa gåvan till nära och kära

Det finns många anledningar till att människor inte skriver testamente men troligtvis är det själva tanken på att dö som avskräcker. Framförallt kommer man ju inte dö nu. Eller? Tack och lov vet vi inte när vi kommer dö och just därför är ett testamente den bästa gåvan du kan ge dina nära och kära.

Att skriva testamente är något som är till fördel för alla, oavsett om ens arv ska gå till ens barn eller en välgörenhetsorganisation. Genom ett testamente kan man bestämma hur ett arv ska fördelas, vilket kan underlätta betydligt för alla kvarlevande den dagen man går bort.

Bästa gåvan

För de som har barn kan man göra sitt arv till enskild egendom så att de inte behöver dela med sig i framtiden. Det är också vanligt att människor väljer att lämna sitt arv till välgörenhetsorganisationer. Kanske har man inte kvar sin närmsta familj i livet eller kanske har man levt ihop med någon som fick cancer. Då är det många som känner att de vill skänka sina pengar till Cancerfonden.

– Det är alltid till fördel för kvarlevande om det finns ett testamente och sedan bestämmer de själva om eller hur de vill fördela arvet. Dels säkerställer man att de får vad som tillhör dem men även för att de ska slippa hantera dessa frågor, förklarar Cecilia Källman på Vasa Bouppteckningsbyrå.

Aldrig problem att ändra

Tyvärr är det många som inte känner till fördelarna med att skriva testamente, utan tänker att det är något man skriver på ålderns höst. Men vi vet aldrig vad som kommer hända i livet, och tack och lov vet vi inte när vi kommer att dö. Hade vi vetat det hade vi mått riktigt dåligt. Just därför är det lika bra att skriva ett testamente tidigt och hellre justera det i efterhand.

– Vad som är så bra med ett testamente är att man kan ändra det hur många gånger som helst. Säg att man först bestämde sig för att ge allt till syskonbarn men så växer de upp och får det riktigt gott ställt. Då kanske man hellre vill ge arvet till Rädda Barnen, säger Cecilia.

Originalet gäller

För att ett testamente ska vara giltigt måste originalkopian sparas. Tyvärr tar allt fler banker bort sina bankfack och gömmer man det hemma kanske det inte hittas. Som medlemmar i SBF, Sveriges Begravningsbyråers Förbund, kan Vasa Bouppteckningsbyrå förvara sina kunders testamenten. Vid en bortgång får byrån reda på det via folkbokföringen och söker upp de anhöriga.

– Vi tar hand om testamentet och förvarar det både i sitt originalskick och digitalt. Det är alltid det senaste testamentet som gäller och kopior är inte giltiga. Såvida inte de som skulle ärva anser att testamentet som lämnats är rimligt, avslutar Cecilia.

För att läsa mer om de många fördelarna med att skriva testamente, samt hur man går tillväga, besök www.vasa-bpt.se.